2020. június 27., szombat

Kínai datolya........Jujuba /5mag/ NÖV.-608 - Jelenlegi ára: 450 Ft


 
 
 
 
 
"Ziziphus Jujuba"
 
 
 A kínai datolya nálunk teljesen télálló 5-6 méteres fa, mely szép formájával díszítő értékű is. Jó mézelő a virága édes illatú. Bírja a százazságot, a köves talajokon is megél. Napfénykedvelő, kiültetés után csak az első két évben kell locsolni. A fagyokra nem érzékeny, mert későn hajt ki. A gyömölcse 4-5 cm-es gömbölyű. Nyersen, aszalva, sütve, főzve fogyasztható. A termései augusztus közepén érnek. A barnás-vörös héj alatt fehéres, ropogós, vagy lisztes hús borítja a csonthéjas magokat. Ízük édeskés, néha kellemesen illatos. Ez a fajta frissen is kitűnő csemegének számít. Aszalás után datolyaszerűvé ráncosodó gyümölcsei adják az igazi élvezetet. Végtelen az elkészítési receptek száma: főzik kölessel vagy rizzsel, kemencében sütik vagy pörkölik, készül belőle jujubakenyér, kandírozott gyümölcs, méz- és cukorszirupban is főzhető. Egy ősi kínai leírás szerint utolérhetetlen a mézes jujuba: „ nagy, egészséges, szárított terméseket főzz cukros vízben, szedd ki, és napon vagy szélben néhány percig szárítsd, amikor már elég száraz, ismét főzzed rövid ideig, majd szárítsd újra. Amikor eléggé száraz, a héját hosszában vagdosd fel éles késsel, kötözd össze, majd főzzed újra — de töményebb cukoroldatban és végül szárítsd addig, hogy már ne ragadjon.
A legkorábban érő fajta.
Metszése csak abban az esetben szükséges, ha néhány ágrész elszárad, vagy alakítani akarjuk.
Nagytermésű fajta.
 
Az Ázsiából származó kínai datolyát kezdik felfedezni. Hihetetlen, de igaz: az ültetésen és a beérett gyümölcs leszedésén kívül nem igényel semmi munkát, még metszeni sem kell. Nálunk nincs semmilyen kártevője.
Megvárja, míg a fagyok elmúlnak, s csak akkor kezd hajtani. Virágzása június elejére tehető. Fényes, viaszos hatású levelei szoliterként jól mutatnak akár a díszkertben is. Ha pedig októberre beérik a gyümölcse, akkor tényleg színpompás, hiszen a zöld levélzeten kikandikáló barnás-bordó termés igencsak kelleti magát.
Nagyon jól érzi magát a meleg fekvésű, laza szerkezetű talajokban. Sok napsütést igényel, félárnyékban kevésbé fejlődik. Rendszeres öntözését 1-3 éves korában ne mulasszuk el. Magassága 6 méter körüli. Nagy körte alakú gyümölcse van, ami éretten barna.
A termése októberben, novemberben érnek. A barnás-vörös héj alatt fehéres, ropogós, vagy lisztes hús borítja a csonthéjas magokat. Ízük édeskés, néha kellemesen illatos. Sok fajta frissen is kitűnő csemegének számít. Aszalás után datolyaszerűvé ráncosodó gyümölcsei adják az igazi élvezetet. Végtelen az elkészítési receptek száma: főzik kölessel vagy rizzsel, kemencében sütik vagy pörkölik, készül belőle jujubakenyér, kandírozott gyümölcs, méz- és cukorszirupban főzve. Egy ősi kínai leírás szerint utolérhetetlen a mézes jujuba: „ nagy, egészséges, szárított terméseket főzz cukros vízben, szedd ki, és napon vagy szélben néhány percig szárítsd, amikor már elég száraz, ismét főzzed rövid ideig, majd szárítsd újra. Amikor eléggé száraz, a héját hosszában vagdosd fel éles késsel, kötözd össze, majd főzzed újra — de töményebb cukoroldatban és végül szárítsd addig, hogy már ne ragadjon. "
Fája oszlopos növekedésű.  
 
 Igények
Talajtípus: Közömbös
Télállóság: -30 fokig télálló
Tápanyagigény: Közepesen tápanyagigényes
Vízigény: Közepes vízigény
Fényigény: Teljes napfény
 
 
1 ADAG  5 MAGOT TARTALMAZ!
KELLEMES KERTÉSZKEDÉST!
 
Kérem kattintson a felhasználónevem mellett i+ gombra, vagy az alábbi linkre:
Bemutatkozás, szállítási feltételek:
A rendeléssel egyidejűleg kijelenti, hogy az ott leírtakat elolvasta és elfogadja!  
 
KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁSOD, SZERETETTEL VÁRLAK MÁSKOR ÉS MÁS TERMÉKEMNÉL IS!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Jelenlegi ára: 450 Ft
Az aukció vége: 2020-06-27 18:08 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése